top of page
Zoeken
  • info5451107

Eiken Rouge vs Queue de Vache: Wat elke houthandelaar moet weten.


Parketvloeren met eiken "rouge"
Frans eiken parket met "rouge"

Als je regelmatig Frans eiken koopt, heb je vast wel eens gehoord van eiken 'rouge'. Nee, we hebben het hier niet over Amerikaans rood eiken, maar over Europees eikenhout met roodbruine verkleuringen in de onderstam. Dit maakt het minder geschikt voor de standaardproductie van 'blank' eiken en wordt daarom vaak tegen een lager tarief aangeboden.


De Mysterieuze Oorzaak: Mycorrhizale Paddenstoelen


Fungus on European oak tree
Eiken paddenstoel aan de voet van een Europees eiken stam

Deze unieke verkleuring wordt veroorzaakt door een 'mycorrhizale' paddenstoel die zich aan de voet van de stam nestelt. Deze paddenstoel penetreert de schors en wortels en komt zo in contact met de sapstromen van de boom. Dit fenomeen, bekend als symbiose, verandert de chemische samenstelling van het Europese eiken, wat resulteert in de kenmerkende verkleuring.

De Decoratieve Kant van Eiken 'Rouge'

Gelukkig zijn er ook mensen die de decoratieve waarde van dit hout kunnen waarderen. De verkleuring kan een uniek, artistiek element toevoegen aan je houtprojecten, mits je daar oog voor hebt.


Queue de Vache: De Onwelkome Gast

Queue de vache
Europees eiken verkleuring als gevolg van "Queue de Vache"

Een ander fenomeen dat je wellicht tegenkomt, is Queue de Vache. Dit is een bruine verkleuring aan de onder- en bovenkant van de stam, veroorzaakt door een schimmelaanval na het vellen van de boom. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de stammen zo snel mogelijk uit het bos te verwijderen en te zagen.


Schoonheid is Subjectief

Het is belangrijk op te merken dat hout met deze verkleuringen niet minder sterk of van mindere kwaliteit is. Het is geen rot, maar voor velen minder esthetisch aantrekkelijk.



Voor meer informatie over deze aspecten van Frans eiken, neem contact op met de houtman uit Tilburg: Info@Maartenvdvoorthout.nl.



41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page