top of page
Zoeken
  • info5451107

Mos eiken: Betaalbaar alternatief voor Europees eiken constructiehout?


Turks eiken balkhout met FSC uit Roemenië
Moseik - Turks eiken -Quercus Cerris - FSC

Wanneer we denken aan eiken constructiehout, komt Europees eiken vaak als eerste in ons op. Maar er is een alternatief dat momenteel de aandacht trekt vanwege zijn lagere prijs - Moseiken, ook wel Turks eiken genoemd. Laten we de houtsoort eens nader bestuderen.


Querqus Cerris blad en eikel
Bladvorm en eikel van de Moseik

Wat is Querqus Cerris?

Querqus Cerris, beter bekend als Mos eik, is weliswaar familie van de Europese eik, maar ze zijn verre van identiek. Het hout heeft vers gezaagd vaak een roze gloed wat aan rood Amerikaans eiken doet denken. Het hout groeit een stuk sneller dan Europees eiken.



Groeigebied Moseik
Groeigebied Turks eiken Querqus Cerris

Waar groeit het?

Dit hout is voornamelijk te vinden in Zuidoost-Europa, met name in landen als Oekraïne, Roemenië en de Balkanlanden. Momenteel wordt het regelmatig aangeboden vanuit Roemenië in de standaard balkhout afmetingen. Het hout is ook beschikbaar mét FSC keurmerk.

Hardheid vs. Duurzaamheid

Hoewel Mos eiken hard is, betekent dit zeker niet dat het duurzamer is dan Europees eiken. Het is snel gegroeid en duurzaamheidsklasse 3 het is daarom raadzaam grondcontact te vermijden. Bovengronds heeft het een vergelijkbare duurzaamheid als Europees eiken mits juiste detaillering bij buitentoepassingen. Maar het spinthout is zeer gevoelig voor zowel drooghout als nathout-boorders. Probeer dan ook het hout zo spintvrij mogelijk te betrekken.

Problemen bij het drogen

Moseik droogt heel langzaam en krimpt meer bij het drogen en is daarmee een stuk gevoeliger voor scheuren. waardoor het niet geschikt is voor brede eiken planken of maatvoeringen dunner dan 80mm. Het is daarmee ook ongeschikt voor meubelhout, raamhout of kozijnhout.

Toepassing in parket kan vanwege de hardheid wél mits goed gedroogd en enkel in kleine afmetingen.

De gunstige aanbiedingen in de DHZ winkels in massief eiken parket in de afmeting 15x120mm zijn vaak in Moseik. Dankzij de hardheid van het hout kan het als parket worden gebruikt, maar wel in kleinere afmetingen en goed gedroogd. Let ook op de afwerking om problemen te voorkomen. Indien behandeld met een water gedragen lak haart het hout enorm op en het is moeilijk om een gladde uitstraling te krijgen.

Geur

Afhankelijk van het groeigebied kan vers gezaagd Mos eiken soms een onaangename penetrante geur hebben, die echter verdwijnt na droging.

Toepassingen van Mos eiken

Vanwege de bovengenoemde eigenschappen is Mos eiken vooral geschikt voor eenvoudige houtconstructies, tijdelijke constructies en toepassingen waarbij een meer rustieke uitstraling gewenst is.

Waar bij Europees eiken vooral het 2e en 3e stuk van de stam gebruikt wordt voor constructiehout wordt bij de Moseik ook de onderstam gebruikt balkhout en is het in zware afmetingen verkrijgbaar. Let op dat de stammen geselecteerd worden op rechte draad zijn om torderen tijdens droging te voorkomen.

Het verse hout is vanaf de zagerij aanzienlijk goedkoper (let wel op transportkosten) en het is beschikbaar met FSC keurmerk en andere hout keurmerken.

Moseik kan zeker een rol spelen als constructiehout, vooral gezien de huidige schaarste en prijs van het Europees eiken. Je kunt ook zeggen dat er te veel hoogwaardig Europees eiken wordt gebruikt voor laagwaardige toepassingen.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen via info@maartenvdvoorthout.nl

63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page